Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 110 g masła
- 1/5 szklanki wody
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i zagniatać. Następnie dodać 2 łyżki wody i dalej zagniatać. Dodać pozostałą część wody i zagnieść. Z ciasta uformować kulkę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm, wysmarować masłem. Forma nie powinna być ze zdejmowną obręczą, tylko inna, niższa, np. taka jak do tart.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować większą część ciasta (część ciasta zostawić do odzobnego brzegu). Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy. Uformować ozdobny brzeg i przykleić do ciasta na górze formeki. Włożyć na 15 do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Włożyć formę z ciastem i piec, aż się lekko zarumieni. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- 1, 2 kg dyni przed obraniem i wydrążeniem
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć i owinąć szczelnie folią aluminiową. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 h, aż dynia zmięknie. Po tym czasie wyjąć dynię, obrać i zmiksować blenderem na purée.
W dużej misce zmiksować jajka. Dodać dynię i resztę składników na nadzienie i zmiksować na jednolitą masę. Przelać do ciasta w foremce i włożyć do piekarnika, piec w 180°C przez ok. 45-55 minut, aż się zarumieni.
Smacznego ;-)
przepis pochodzi ze strony: Atelier Patisserie
Ciasto rodem z produkcji filmowych należy. Je szybko zjeść probujcie póki jest na stole:-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo smaczne i delikatne. Zamierzam też to zrobić
OdpowiedzUsuńOno jest pyszne
OdpowiedzUsuń