Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu tarta truskawkowa. Idealna na podwieczorek :-)
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
Ponadto:
- 1 opakowanie budyniu
- ok. 0,5 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Zmiksować mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i cukier waniliowy, zagniatać aż do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Przełożyć do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Tartę wyłożyć folią spożywczą i obciążyć ( np. grochem lub fasolą). Piec przez 15 minut w 180°C. Zdjąć folię i obciążenie, piec przez kolejne 15 mniut, aż się lekko zarumieni. Ostudzić w formie.
W między czasie przygotować budyń i galaretkę.
Na gotowy spód tarty wykładać chłodny budyń i truskawki. Następnie zalać tężejącą galaretką i całość włożyć do lodówki na 1 h.
Smacznego :-)
źródło przepisu: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz