środa, 16 października 2013

Tarta truskawkowa


Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu tarta truskawkowa.  Idealna na podwieczorek :-)

Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
Ponadto:
  • 1 opakowanie budyniu
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
Zmiksować mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i cukier waniliowy, zagniatać aż do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Przełożyć do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.

Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Tartę wyłożyć folią spożywczą i obciążyć ( np. grochem lub fasolą). Piec przez 15 minut w 180°C. Zdjąć folię i obciążenie, piec przez kolejne 15 mniut, aż się lekko zarumieni. Ostudzić w formie.

W między czasie przygotować budyń i galaretkę.

Na gotowy spód tarty wykładać chłodny budyń i truskawki. Następnie zalać tężejącą galaretką i całość włożyć do lodówki na 1 h.

Smacznego :-)





źródło przepisu: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz