piątek, 1 listopada 2013

Drożdżowe ciasto dyniowe


Kolejny przepis z dynią... ;-) Tym razem upiekłam placek drożdżowy. Jest bardziej aromatyczny od normalnego ciasta drożdżowego. Ma też bardzo ładny dyniowy kolor. Idealny na jesienne popołudnia :-)

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru do zaczynu
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki purée z dyni
  • 30 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 14 g drożdży świeżych

Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

1/5 dyni wydrążyć i pokroić na kawałki. Włożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią lub pokrywką. Piec przez 1h - 1,5 h, aż dynia zmięknie. Po tym czasie wyjąć dynię z piekarnika, obrać i zmiksować blenderem na purée.

Odmierzyć 3/4 szklanki purée. Wymieszć z mlekiem i masłem.

Zrobić zaczyn. Do dużego kubka nalać trochę mleka (ok. 1/5 - 1/4 kubka). Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie kubek przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nasypać mąkę pszenną do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, wymieszać. Dodać cukier, cynamon, sól. Potem dodać mleko wymieszane z mlekiem i masłem. Ciasto wyrobić, uformować z niego kulę, włożyc do oprószonej mąką miski. Miskę przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Po tym czasie ciasto uderzyć i wyrobić krótko jeszcze raz.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Zagnieść składniki 'na sypko'.

Podłużną formę do ciasta, o wym. 12 x 25 cm ( u mnie wyszły dwie blaszki), wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do blaszki, posmarować małą ilością masła na górze i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Piec w 180°C przez ok. 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Smacznego!


Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony: Moje Wypieki

1 komentarz: