sobota, 3 maja 2014

Snickerdoodles


Snickerdoodles są bardzo popularnymi amerykańskimi ciastkami i powiem Wam, że są naprawdę przepyszne! Są słodkie i bardzo aromatyczne od cynamonu. Snickerdoodles z zewnątrz są chrupiące, natomiast w środku miękkie.

Składniki na ok. 40 ciastek:

  • 225 g masła
  • 2 jajka
  • 440 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. 

W dużej misce utrzeć masło z cukrem  na lekką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać mleko i cukier waniliowy, zaraz po połączeniu się składników, przestać miksować. Ciągle miksując, dodawać stopniowo mąkę. 
Uwaga! Masa nie będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być!

W małej misce wymieszać cukier z cynamonem. Z masy formować kulki wielkości piłki pingpongowej. Obtoczyć cukrem z cynamonem. Kulki spłaszyć lekko szklanką. Układać po 9 kulek na 1 blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 190°C przez ok. 9 minut. 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Anonimowy03 maja, 2014

    Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po cieście francuskim z cynamonem przyszedł czas na ciasteczka. Apetyczne.
    Upiekę w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam ciasteczka cynamonowe. Rzeczywiście są pyszne, mnie do kawy smakują wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń