Snickerdoodles są bardzo popularnymi amerykańskimi ciastkami i powiem Wam, że są naprawdę przepyszne! Są słodkie i bardzo aromatyczne od cynamonu. Snickerdoodles z zewnątrz są chrupiące, natomiast w środku miękkie.
Składniki na ok. 40 ciastek:
- 225 g masła
- 2 jajka
- 440 g cukru
- 100 ml mleka
- 470 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 12 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszać mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać mleko i cukier waniliowy, zaraz po połączeniu się składników, przestać miksować. Ciągle miksując, dodawać stopniowo mąkę.
Uwaga! Masa nie będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być!
W małej misce wymieszać cukier z cynamonem. Z masy formować kulki wielkości piłki pingpongowej. Obtoczyć cukrem z cynamonem. Kulki spłaszyć lekko szklanką. Układać po 9 kulek na 1 blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190°C przez ok. 9 minut.
Smacznego!
Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńPo cieście francuskim z cynamonem przyszedł czas na ciasteczka. Apetyczne.
OdpowiedzUsuńUpiekę w najbliższym czasie
Upiekłam ciasteczka cynamonowe. Rzeczywiście są pyszne, mnie do kawy smakują wyśmienicie
OdpowiedzUsuń