Melt in mouth cookies lub 德式酥饼 (czyli German melt in mouth cookies) są bardzo często spotykane na chińskich blogach. Często piecze się je w krajach azjatyckich na Nowy Rok. Ciasteczka są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, a także bardzo delikatne i kruche :-)
Składniki:
- 125g masła (lub margaryny)
- 40 g cukru
- 125g mąki kukurydzianej
- 80g mąki tortowej
- 1/3 łyżeczki cukru waniliowego
Margarynę zmiksować z cukrem. Dodać mąkę kukurydzianą, mąkę tortową i cukier waniliowy, wszystko razem zagnieść.
Ulepić z ciasta kulki o średnicy ok. 2 cm, ułożyć na blaszce i nagnieść z góry widelcem.
Piec w 170°C przez 10-15 minut. Ciastka nie powinny zmienić koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz