Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 nektaryny
- cukier puder (opcjonalnie)
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce, zmiksować masło i cukier, aż powstanie lekka puszysta masa. Dodać jajka i cukier waniliowy, zmiksować. Masa powinna być gęsta.
Pokroić nektaryny na kawałki/plasterki.
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem okrągłej formy o średnicy 21 cm. Na wierzch masy położyć nektaryny. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto można opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Super ciasto! Jutro je wypróbuję ...
OdpowiedzUsuń