piątek, 25 października 2013

Ciasto z nektarynami

Ciasto jest bardzo wilgotne i nie przesadnie słodkie. Jest także lżejsze dzięki nektarynom. Mi bardzo smakowało :-)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 nektaryny
  • cukier puder (opcjonalnie)
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce, zmiksować masło i cukier, aż powstanie lekka puszysta masa. Dodać jajka i cukier waniliowy, zmiksować. Masa powinna być gęsta.

Pokroić nektaryny na kawałki/plasterki.

Przełożyć masę do wysmarowanej masłem okrągłej formy o średnicy 21 cm. Na wierzch masy położyć nektaryny. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto można opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





1 komentarz: