piątek, 25 października 2013

Ciasto na oleju z rabarbarem

Stary, rodzinny przepis na najlepsze ciasto rabarbarowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste :-)

Sładniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,4 kg rabarbaru
Składniki na kruszonkę
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
Białka 6 jaj ubić na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać 6 żółtek, dalej ubijać, wlać olej i dalej przez chwilę ubijać. Do tej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Zagnieść na "sypko" masło, cukier i mąkę.

Masę wyłożyć na blachę, następnie położyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180°C przez 40 minut.

Smacznego ;-)

1 komentarz: