środa, 30 października 2013

Cynamonowe ciasto z kruszonką i owocami

Do ciasta użyłam moreli i śliwek, ale zamiast nich można wykorzystać, np. brzoskwinie. Ważne jest, aby użyć dużo owoców, wtedy ciasto będzie wigotniejsze. Idealne na podwieczorek lub do herbaty ;-)

Składniki:

  • 75 g masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 40 dag moreli/ śliwek
Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać masło, mleko, jajko i cukier. Wszystko razem zmiksować.

Owoce pokroić na ćwiartki.

W oddzielnej misce zagnieść składniki na kruszonkę 'na sypko'.

Posmarować masłem formę okrągła do ciasta o średnicy 21 cm. Do formy przełożyć masę. Na wierzch położyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut lub aż się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!



Przepis pochodzi z książki : "The Cake-Maker's Bible" Ann Nicol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz