Składniki:
- 75 g masła
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 40 dag moreli/ śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać masło, mleko, jajko i cukier. Wszystko razem zmiksować.
Owoce pokroić na ćwiartki.
W oddzielnej misce zagnieść składniki na kruszonkę 'na sypko'.
Posmarować masłem formę okrągła do ciasta o średnicy 21 cm. Do formy przełożyć masę. Na wierzch położyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut lub aż się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki : "The Cake-Maker's Bible" Ann Nicol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz