czwartek, 31 października 2013

Dżem dyniowy

Dla większości osób dynia nie kojarzy się z dżemem ;-) Możecie zmienić zdanie, bo ten dżem jest naprawdę pyszny! Nie jest przesadnie słodki. Jest aromatyczny dzięki cytrusom i cynamonowi. Gorąco polecam!



Składniki:
  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
  • 300 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 2 h, aż dynia puści sok.

Pokroić cytrynę i pomarańczę, dodać do dyni. Dodać przyprawy.

Dynię zagotować i gotować bez pokrywki, aż większość soku odparuje i dynia przybierze postać papki. Jeżeli większość soku już odparowała, a dynia 'nie zmieniła swojej postaci', można zmiksować blenderem dynię.

Dżem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz