piątek, 1 listopada 2013

Tort bezowy

Mój ulubiony tort :-) Każda okazja do jego zrobienia jest dobra, bo jest naprawdę przepyszny! Tort składa się z dwóch blatów bezowych, które pieczemy na oddzielnych blaszkach. Całość przełożona jest niesamowicie pysznym kremem. Na gotowy krem, ułożony na blacie bezowym, można dodatkowo położyć drobne owoce, np.: maliny, truskawki...


Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 24 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
Wbić białka do dużej miski. Dodać szczyptę soli. Całość ubić na sztywno. Następnie zacząć stopniowo dodawać cukier (łyżka po łyżce), ciągle miksując.

Rozłożyć papier do pieczenia na dwóch blachach. Narysować koła o średnicy 26 cm. Wykładać masę bezową na blachy. Wyrównać bezę na górze. Piec w 140°C przez ok. 1 h. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.


Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 

Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misce. Zmiksować do połączenia się składników. Od razu wyłączyć mikser (jak będzie się za długo miksować to krem się zważy).

Blaty bezowe przełożyć kremem.

Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam bezy ! Musze spróbować ten przepis.
    A nota bene, piękna strona sie zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam bezy. Ten torcik jadłam. Jest wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytanie - jak zrobić taki piękny placek bezowy? Mój najczęściej jest beżowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej jest beżowy, ponieważ trochę za długo się piecze. Niektóre piekarniki mocniej pieką i czasami trzeba ustawiać minimalnie niższą temp. lub krócej piec ;)

      Usuń