czwartek, 31 października 2013

Pumpkin pie

Pumpkin pie, czyli amerykańskie ciasto pieczone tradycyjnie na Święto Dziękczynienia. Ciasto jest lekkie i delikatne. Idealne na Haloween. Mi bardzo smakowało ;-)



Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 110 g masła
  • 1/5 szklanki wody
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i zagniatać. Następnie dodać 2 łyżki wody i dalej zagniatać. Dodać pozostałą część wody i zagnieść. Z ciasta uformować kulkę i włożyć do lodówki na 30 minut.

Okrągłą formę o średnicy 22 cm, wysmarować masłem. Forma nie powinna być ze zdejmowną obręczą, tylko inna, niższa, np. taka jak do tart.

Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować większą część ciasta (część ciasta zostawić do odzobnego brzegu). Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy. Uformować ozdobny brzeg i przykleić do ciasta na górze formeki. Włożyć na 15 do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Włożyć formę z ciastem i piec, aż się lekko zarumieni. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 1, 2 kg dyni przed obraniem i wydrążeniem
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć i owinąć szczelnie folią aluminiową. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 h, aż dynia zmięknie. Po tym czasie wyjąć dynię, obrać i zmiksować blenderem na purée.

W dużej misce zmiksować jajka. Dodać dynię i resztę składników na nadzienie i zmiksować na jednolitą masę. Przelać do ciasta w foremce i włożyć do piekarnika, piec w 180°C przez ok. 45-55 minut, aż się zarumieni.

Smacznego ;-)


przepis pochodzi ze strony: Atelier Patisserie

3 komentarze:

  1. Ciasto rodem z produkcji filmowych należy. Je szybko zjeść probujcie póki jest na stole:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście bardzo smaczne i delikatne. Zamierzam też to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Ono jest pyszne

    OdpowiedzUsuń