Składniki na ok. 20 ciastek:
- 85 g płatków owsianych
- 85 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego ( lub 1 łyżka golden syrup'u lub płynnego miodu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki wody do zagotowania
Umieścić płatki owsiane, mąkę, cukier i wiórki kokosowe w misce.
W między czasie zagotować wodę w innym garnku i dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Roztopić masło w garnku i dodać 2 łyżki gotującej się wody z sodą oczyszczoną. Całość przelać do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszać.
Ciastka piec w kilku centymetrowych odstępach w 180°C przez 8-10 minut, aż się zarumienią.
Smacznego ;-)
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food
Jadłam kiedyś już podobne ciasteczka! Idealne do herbaty. I wreszcie mam przepis. Dzięki :-)
OdpowiedzUsuń