piątek, 25 października 2013

Anzac biscuits

Słynne ciastka, które w czasie I wojny światowej były wysyłane do żołnierzy walczących w ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). Ciastka są przepyszne, a ponadto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W oryginale używa się golden syrup'u, jednak zastąpiłam go syropem klonowym i wyszły bardzo dobre. Chyba od teraz będą moimi ulubionymi ciastkami :-)



Składniki na ok. 20 ciastek:

  • 85 g płatków owsianych
  • 85 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki syropu klonowego ( lub 1 łyżka golden syrup'u lub płynnego miodu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wody do zagotowania
Umieścić płatki owsiane, mąkę, cukier i wiórki kokosowe w misce.

W między czasie zagotować wodę w innym garnku i dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Roztopić masło w garnku i dodać 2 łyżki gotującej się wody z sodą oczyszczoną. Całość przelać do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszać.

Ciastka piec w kilku centymetrowych odstępach w 180°C przez 8-10 minut, aż się zarumienią.

Smacznego ;-)



Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food

1 komentarz:

  1. Jadłam kiedyś już podobne ciasteczka! Idealne do herbaty. I wreszcie mam przepis. Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń