Składniki na około 12 muffinek:
- 60 g masła lub margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- ok. 200 ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 6o g czerwonych porzeczek
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Roztopić masło w garnku i ochłodzić. Następnie wymieszać z mlekiem i z rozptrzepanym jajkiem.
W drugim naczyniu wymieszać ze sobą składniki suche : mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, sól.
W oddzielnym naczyniu przygotować kruszonkę. Zagnieść mąkę, masło i cukier "na sypko".
Połączyć zawartość obu naczyń. Następnie delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wmieszać porzeczki. Masę nakładać do form na muffinki. Dodać na wierzch kruszonkę.
Piec w 200°C przez 20-25 min lub aż muffinki się zarumienią.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz