piątek, 25 października 2013

Muffinki z kruszonką i czerwoną porzeczką

Muffinki to niby nic wielkiego, jednak te są pyszne i naprawdę szybkie w wykonaniu. Dzięki czerwonym porzeczkom muffinki są lżejsze. Gorąco polecam ;-) 


Składniki na około 12 muffinek:
  • 60 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • ok. 200 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6o g czerwonych porzeczek

Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Roztopić masło w garnku i ochłodzić. Następnie wymieszać z mlekiem i z rozptrzepanym jajkiem.

W drugim naczyniu wymieszać ze sobą składniki suche : mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, sól.

W oddzielnym naczyniu przygotować kruszonkę. Zagnieść mąkę, masło i cukier "na sypko".

Połączyć zawartość obu naczyń. Następnie delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wmieszać porzeczki. Masę nakładać do form na muffinki. Dodać na wierzch kruszonkę.

Piec w 200°C przez 20-25 min lub aż muffinki się zarumienią. 

Smacznego ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz