środa, 30 października 2013

Dżem z renklod

Nie ma to jak domowy dżem. Jest znacznie smaczniejszy, nie czuć w nim chemii, tak jak w tych sklepowych i przede wszystkim widać, że to co jemy to owoce ;-) Dżem zawdzięcza swój ciemniejszy kolor 3 zwykłym śliwkom.

Składniki na 2-3 słoiki dżemu:

  • ok. 1 kg renklod
  • ok. 2/3 szklanki cukru (można dodać więcej)
Umyć renklody i pokroić na połówki. Włożyć do garnka. Podgrzewać mieszając przez cały czas drewnianą łyżką. Kiedy śliwki puszczą sok, dodać cukier i dalej mieszać. Pilnować, aby dżem się nie przypalił. Kiedy dżem trochę zgęstnieje, przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego ;-)



3 komentarze: