środa, 30 października 2013

Kourabiedes - greckie maślane ciasteczka

Te ciasteczka nieodłącznie kojarzą mi się z Grecją. Można je tam kupić w większości cukierni. Są mocno maślane, kruche i słodkie. Spora zawartość migdałów sprawia, że są jeszcze lepsze. Następnym razem z pewnością zrobię je z podwójnej porcji, bo zostały bardzo szybko zjedzone... ;-)



Składniki na ok. 24 ciasteczka:

  • 225 g masła
  • 1 żółtko
  • 350 g mąki 
  • 115 g mielonych migdałów/ płatków migdałowych
  • 55 g cukru pudru
Ponadto:
  • cukier puder do podsypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce utrzeć masło i cukier puder na jasnokremową puszystą masę. Dodać resztę składników. Zagnieść i wyrobić ciasto. 

Formować kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach ok. 5 cm.
Piec w 180°C przez ok. 15 minut, aż się lekko zarumienią.

Upieczone ciasteczka zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)




3 komentarze:

  1. Ależ smakowicie wyglądają te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mam płatki to trzeba je zmielić, czy zostawić takie "płatkowe ciasteczka"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki można zmielić, jednak ciastka są lepsze z płatkami niezmielonymi :)

      Usuń