Składniki na ok. 24 ciasteczka:
- 225 g masła
- 1 żółtko
- 350 g mąki
- 115 g mielonych migdałów/ płatków migdałowych
- 55 g cukru pudru
Ponadto:
- cukier puder do podsypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce utrzeć masło i cukier puder na jasnokremową puszystą masę. Dodać resztę składników. Zagnieść i wyrobić ciasto.
Formować kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach ok. 5 cm.
Piec w 180°C przez ok. 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Upieczone ciasteczka zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Ależ smakowicie wyglądają te ciasteczka
OdpowiedzUsuńJak mam płatki to trzeba je zmielić, czy zostawić takie "płatkowe ciasteczka"?
OdpowiedzUsuńPłatki można zmielić, jednak ciastka są lepsze z płatkami niezmielonymi :)
Usuń