Sładniki na ciasto:
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,4 kg rabarbaru
Składniki na kruszonkę
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
Białka 6 jaj ubić na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać 6 żółtek, dalej ubijać, wlać olej i dalej przez chwilę ubijać. Do tej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Zagnieść na "sypko" masło, cukier i mąkę.
Masę wyłożyć na blachę, następnie położyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180°C przez 40 minut.
Smacznego ;-)
Myślę, że taki z rabarbarem jest najlepszy
OdpowiedzUsuń