Co prawda jabłka kojarzą się zwykle z jesienią, jednak ta tarta zdecydowanie jest wiosenna. Jest naprawdę przepyszna, nie jest przesadnie słodka, ani mdła. Najważniejsze jednak, że nie jest sucha. Nikt nie lubi suchych ciast, prawda? Ta tarta na pewno będzie Wam smakować. Polecam :-)
Składniki na 1 dużą i 2 mniejsze tarty:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 375 g)
- 100 g cukru
- ok. 1/3 słoiczka dżemu morelowego
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć. Pokroić w ćwiartki, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki tak, aby otrzymać cienkie plasterki.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Na wierzch ułożyć plasterki jabłek, tak, aby pokryły one ciasto francuskie. Z każdej strony brzegu ciasta zostawić odstęp min. 2 cm. Na wierzch jabłek w miarę równomiernie posypać cukrem ( należy posypać trochę mniej cukru przy brzegach ciasta).
Wygląda bardzo apetycznie. Z opisu wynika, że moje umiejętności wystarczą. Spróbuję.
OdpowiedzUsuń