sobota, 29 marca 2014

Tarta jabłkowa na cieście francuskim


Co prawda jabłka kojarzą się zwykle z jesienią, jednak ta tarta zdecydowanie jest wiosenna. Jest naprawdę przepyszna, nie jest przesadnie słodka, ani mdła. Najważniejsze jednak, że nie jest sucha. Nikt nie lubi suchych ciast, prawda? Ta tarta na pewno będzie Wam smakować. Polecam :-)

Składniki na 1 dużą i 2 mniejsze tarty:
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 375 g)
  • 100 g cukru
  • ok. 1/3 słoiczka dżemu morelowego

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć. Pokroić w ćwiartki, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki tak, aby otrzymać cienkie plasterki. 

Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Na wierzch ułożyć plasterki jabłek, tak, aby pokryły one ciasto francuskie. Z każdej strony brzegu ciasta zostawić odstęp min. 2 cm. Na wierzch jabłek w miarę równomiernie posypać cukrem  ( należy posypać trochę mniej cukru przy brzegach ciasta). 

Ciasto wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 45 minut do 1 godziny, aż jabłka i ciasto się zarumienią.

Tarta zaraz po upieczeniu


Jeszcze ciepłą tartę posmarować cienką warstwą dżemu morelowego. Zostawić do ostudzenia.

Smacznego! 





1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Z opisu wynika, że moje umiejętności wystarczą. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń