sobota, 5 kwietnia 2014

Szarlotka dla alergików


Najprostsza, najsmaczniejsza i najszybsza szarlotka jaką znam, czyli trzy razy naj-! Ciasto nie zawiera nabiału, ani produktów pochodzenia zwierzęcego, zatem jest idealna dla części alergików, a także wegan ;-) Mimo małej ilości składników jest naprawdę przepyszna. Polecam :-)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna (250 g)
Ponadto:
  • 2 średniej wielkości jabłka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę zagnieść. 

Masę wyłożyć do blachy do pieczenia o wymiarach 25x30 cm (lub troszkę mniejszą). Rozwałkować, aby ciasto było równe. Jabłka obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce na ,,większych ząbkach". Potarte jabłka położyć na cieście. 

Składniki na kruszonkę:
  • 90 g mąki pszennej
  • 4 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
Mąkę, margarynę i cukier zagnieść ,,na sypko". Gotową kruszonkę posypać na wierzch ciasta. Piec w 200°C przez ok. 40 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Zawsze tu zaglądam, gdy chcę upiec coś pysznego :-) super przepis !

    OdpowiedzUsuń