Tłusty Czwartek jest chyba jednym z bardziej lubianych przeze mnie dni ;-) Tylko wtedy przecież zjada się duże ilości tak pysznych ciast i deserów. W tym roku oczywiście nie zapomniałam o tym dniu :-)
Faworki, które upiekłam z tego przepisu, są naprawdę przepyszne. Gorąco polecam!
Składniki:
- 20 dkg mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany (12%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu /octu
Ponadto:
- olej do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wyrobić.
Nie schładzać w lodówce. Ciasto od razu po wyrobieniu, podzielić na części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać faworki.
Faworki smażyć w gorącym oleju, obracając z dwóch stron, aby jednakowo się zarumieniły. Następnie wyjąć z oleju i odsączyć. Gotowe faworki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz