czwartek, 6 marca 2014

Faworki



Tłusty Czwartek jest chyba jednym z bardziej lubianych przeze mnie dni ;-) Tylko wtedy przecież zjada się duże ilości tak pysznych ciast i deserów. W tym roku oczywiście nie zapomniałam o tym dniu :-)
Faworki, które upiekłam z tego przepisu, są naprawdę przepyszne. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany (12%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu /octu
Ponadto:
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wyrobić.

Nie schładzać w lodówce. Ciasto od razu po wyrobieniu, podzielić na części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać faworki.

Faworki smażyć w gorącym oleju, obracając z dwóch stron, aby jednakowo się zarumieniły. Następnie wyjąć z oleju i odsączyć. Gotowe faworki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz