Składniki:
- 1 mały (170- 200g) kubeczek jogurtu naturalnego, po dodaniu jogurtu kubeczek umyć do odmierzania reszty składników:
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
Ponadto:
- cukier puder do posypania na wierzchu
Przelać jogurt do miski, dodać 1 kubeczek oleju i jajka, wymieszać.
Umyć i wytrzeć kubeczek.
Do oddzielnej dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać (nie wolno miksować, ani ubijać).
Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto do formy i piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
ciasto z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką tylko naturalnych jogurtów. To ciasto wkrótce wypróbuję. Podziwiam wszystkie przepisy i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń