Prosty w wykonaniu i bardzo pyszny placek. Śliwki idealnie pasują do ciasta drożdżowego, dzięki temu placek jest przepyszny! U mnie w wersji z kruszonką, ale można go upiec bez niej. Polecam :-)
Składniki na zaczyn:
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
Zaczyn zrobić w dużym kubku. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Dodać cukier i mąkę. Kubek przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na placek:
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
Masło rozpuścić, zostawić do ochłodzenia.
Do miski dodać cukier, mąkę, jajka, ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od łyżki. Potem dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać.
Ciasto wykładać do podłużnej blaszki ( lub nawet dwóch mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- 5 śliwek
W oddzielnej misce zagnieść składniki na kruszonkę 'na sypko'.
Śliwki pokroić na małe kawałki, ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w 180°C przez ok. 1h lub aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i ostudzić ciasto.
Smacznego!
Widzę, że śliwki to chyba nie węgierki. Też muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń