piątek, 8 listopada 2013

Placek drożdżowy z kruszonką i śliwkami


Prosty w wykonaniu i bardzo pyszny placek. Śliwki idealnie pasują do ciasta drożdżowego, dzięki temu placek jest przepyszny! U mnie w wersji z kruszonką, ale można go upiec bez niej. Polecam :-)

Składniki na zaczyn:

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
Zaczyn zrobić w dużym kubku. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Dodać cukier i mąkę. Kubek przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Składniki na placek:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
Masło rozpuścić, zostawić do ochłodzenia.

Do miski dodać cukier, mąkę, jajka, ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od łyżki. Potem dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać.

Ciasto wykładać do podłużnej blaszki ( lub nawet dwóch mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia.


Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Ponadto:
  • 5 śliwek
W oddzielnej misce zagnieść składniki na kruszonkę 'na sypko'.

Śliwki pokroić na małe kawałki, ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w 180°C przez ok. 1h lub aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i ostudzić ciasto.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Widzę, że śliwki to chyba nie węgierki. Też muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń