piątek, 15 listopada 2013

Ciasto jogurtowe

Jedno z tych ciast, które przygotowuje się naprawdę szybko - tak szybko jak muffinki ;-) Idealne jak się ma mało czasu, np. do upieczenia w ciągu tygodnia. Poza tym ciasto jest niezawodne i naprawdę pyszne. Tak szybko zniknęło, że prawie nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;-)

Składniki:

  • 1 mały (170- 200g) kubeczek jogurtu naturalnego, po dodaniu jogurtu kubeczek umyć do odmierzania reszty składników:
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
Ponadto:
  • cukier puder do posypania na wierzchu

Przelać jogurt do miski, dodać 1 kubeczek oleju i jajka, wymieszać.

Umyć i wytrzeć kubeczek.

Do oddzielnej dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać (nie wolno miksować, ani ubijać). 

Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto do formy i piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!


ciasto z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony Kwestia Smaku

1 komentarz:

  1. Od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką tylko naturalnych jogurtów. To ciasto wkrótce wypróbuję. Podziwiam wszystkie przepisy i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń