Najprostsza, najsmaczniejsza i najszybsza szarlotka jaką znam, czyli trzy razy naj-! Ciasto nie zawiera nabiału, ani produktów pochodzenia zwierzęcego, zatem jest idealna dla części alergików, a także wegan ;-) Mimo małej ilości składników jest naprawdę przepyszna. Polecam :-)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna (250 g)
Ponadto:
- 2 średniej wielkości jabłka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę zagnieść.
Masę wyłożyć do blachy do pieczenia o wymiarach 25x30 cm (lub troszkę mniejszą). Rozwałkować, aby ciasto było równe. Jabłka obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce na ,,większych ząbkach". Potarte jabłka położyć na cieście.
Składniki na kruszonkę:
- 90 g mąki pszennej
- 4 łyżki margaryny
- 4 łyżki cukru
Mąkę, margarynę i cukier zagnieść ,,na sypko". Gotową kruszonkę posypać na wierzch ciasta. Piec w 200°C przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Zawsze tu zaglądam, gdy chcę upiec coś pysznego :-) super przepis !
OdpowiedzUsuń