sobota, 19 kwietnia 2014

Cytrynowe cupcakes z kremem śmietankowym


Pierwszy raz dekorowałam kremem babeczki i no cóż, daleko mi jeszcze do osiągnięcia ideału w kategoriach estetyki ;-) Mimo to, cupcakes były naprawdę pyszne. Cytrynowe babeczki dobrze kontrastują z słodkością kremu. Cupcakes pięknie prezentują się na różne okazje, urodziny. 

Składniki na ok. 12 babeczek:
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 125 g cukru

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Cytrynę zetrzeć i wycisnąć z niej sok.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, zmiksować aż do połączenia się składników na gładką masę. Przygotować formę do muffinek, włożyć do otworów papilotki. Nakładać masę do ok. 3/4 wysokości papilotek. Piec przez ok. 20-30 minut, aż urosną i lekko zarumienią się. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Składniki na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)

W dużej misce ubić śmietankę. Następnie dodawać partiami mascarpone, ciągle miksując. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe cupcakes można przyozdobić cukrowymi kulkami. Cupcakes podawać od razu. Przechowywać w lodówce, żeby krem się nie rozpuścił.

Smacznego!







1 komentarz: