Pierwszy raz dekorowałam kremem babeczki i no cóż, daleko mi jeszcze do osiągnięcia ideału w kategoriach estetyki ;-) Mimo to, cupcakes były naprawdę pyszne. Cytrynowe babeczki dobrze kontrastują z słodkością kremu. Cupcakes pięknie prezentują się na różne okazje, urodziny.
Składniki na ok. 12 babeczek:
- 150 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 125 g cukru
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Cytrynę zetrzeć i wycisnąć z niej sok.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, zmiksować aż do połączenia się składników na gładką masę. Przygotować formę do muffinek, włożyć do otworów papilotki. Nakładać masę do ok. 3/4 wysokości papilotek. Piec przez ok. 20-30 minut, aż urosną i lekko zarumienią się. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
W dużej misce ubić śmietankę. Następnie dodawać partiami mascarpone, ciągle miksując. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe cupcakes można przyozdobić cukrowymi kulkami. Cupcakes podawać od razu. Przechowywać w lodówce, żeby krem się nie rozpuścił.
Smacznego!
Arcydzieło !
OdpowiedzUsuń