poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka gotowana


Wielkanocna tradycja, czyli babka gotowana. Jest naprawdę pyszna, miękka. Idealna nie tylko na Wielkanoc, ale także do zwykłego podwieczorku. Najlepiej smakuje bez dodatków, bez lukru.


Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropelek olejku (np. waniliowego)

Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej. 

Jajka rozdzielić do oddzielnych misek na żółtka i białka.

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 

W dużej misce, margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żołtkami na gładką masę. Dodać olejek. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Foremkę na babkę wysmarować masłem, obsypać kaszą manną. Przelać masę do formy, gotować pod przykryciem przez ok. 70-75 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz