Wielkanocna tradycja, czyli babka gotowana. Jest naprawdę pyszna, miękka. Idealna nie tylko na Wielkanoc, ale także do zwykłego podwieczorku. Najlepiej smakuje bez dodatków, bez lukru.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropelek olejku (np. waniliowego)
Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozdzielić do oddzielnych misek na żółtka i białka.
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
W dużej misce, margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żołtkami na gładką masę. Dodać olejek. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz