Dla mnie bez mazurka kajmakowego Wielkanoc nie jest taka sama. Może to po części dlatego, że uwielbiam karmel, toffi niezależnie od tego czy są to krówki, czy może właśnie mazurek. W każdym razie mazurek na wielkanocnym stole to już tradycja. Ten mazurek jest lekki i prosty w wykonaniu, a na wierzch kładziemy to co najbardziej lubimy - u mnie: płatki kokosowe, migdałowe i daktyle :-)
Składniki na spód mazurka:
- 350 g mąki krupczatki
- 90 g cukru
- 200 g zimnej margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany (18%)
Ponadto:
- 1 puszka masy kajmakowej
Masło pokroić. Wszystkie składniki włożyć do miski. Zagnieść. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkować na blaszce, wyrównać. Resztą ciasta ozdobić brzegi mazurka. Ciasto nakłuć widelcem. Włożyć jeszcze raz do lodówki na ok. 15-30 minut.
Piec w 200°C przez ok. 20 minut.
Gotowy i wystudzony mazurek posmarować gotową masą kajmakową. Ozdobić według uznania suszonymi owocami, orzechami, itp.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz