wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy


Dla mnie bez mazurka kajmakowego Wielkanoc nie jest taka sama. Może to po części dlatego, że uwielbiam karmel, toffi niezależnie od tego czy są to krówki, czy może właśnie mazurek. W każdym razie mazurek na wielkanocnym stole to już tradycja. Ten mazurek jest lekki i prosty w wykonaniu, a na wierzch kładziemy to co najbardziej lubimy - u mnie: płatki kokosowe, migdałowe i daktyle :-)


Składniki na spód mazurka:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 90 g cukru
  • 200 g zimnej margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany (18%)
Ponadto:
  • 1 puszka masy kajmakowej

Masło pokroić. Wszystkie składniki włożyć do miski. Zagnieść. Włożyć do lodówki na 2 godziny. 

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkować na blaszce, wyrównać. Resztą ciasta ozdobić brzegi mazurka. Ciasto nakłuć widelcem. Włożyć jeszcze raz do lodówki na ok. 15-30 minut. 

Piec w 200°C przez ok. 20 minut.

Gotowy i wystudzony mazurek posmarować gotową masą kajmakową. Ozdobić według uznania suszonymi owocami, orzechami, itp.

Smacznego!







Przepis na spód mazurka, z modyfikacjami pochodzi ze strony Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz