sobota, 10 maja 2014

Rabarbarowe crumble

Właściwie nie miałam ostatnio planów pieczenia crumble, jednak ciężko nie oprzeć się wykorzystaniu rabarbaru do jakiegoś ciasta. A z rabarbaru przecież trzeba korzystać, bo niedługo go już nie będzie. To crumble jest naprawdę przepyszne! I słodkie, i kwaśne, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam :-)


Składniki:
  • ok. 400 g rabarbaru
  • 6-7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Rabarbar nie obierać, pokroić na kawałki o szerokości 1 cm. Do garnka włożyć pokrojony rabarbar, cukier, cukier waniliowy, masło i skrobię. Podgrzewać przez ok. 5 min na małym ogniu, ciągle mieszając. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.


Składniki na crumble:
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść "na sypko". Kruszonkę położyć na wierzch rabarbaru. 

Piec w temp. 190°C, przez ok. 40 minut, aż crumble się zarumieni. Odstawić do ochłodzenia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Anonimowy11 maja, 2014

    Mam rabarbar .. i już wiem co z nim zrobić :)))

    OdpowiedzUsuń