Tym razem coś dla fanów cytrynowych ciast, nie będziecie zawiedzeni ;-) Lemon Drizzle Cake, czyli po prostu ,, ciasto cytrynowa mżawka", jest wilgotne, słodkie i co najważniejsze mocno cytrynowe. Ciasto jest trochę podobne do polskiej babki, jednak jest znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Jest tak pyszne, że u mnie dosłownie znikło z talerza w oka mgnieniu!
Składniki:
- 225 g masła
- 175 g cukru
- 4 jajka
- 230 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
Nagrzać piekarnik do 160°C.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Cukier wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, nadal miksując. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z cytryny, zmiksować.
Okrągłą formę o średnicy 21 cm nasmarować masłem. Przełożyć masę do formy. Piec przez ok. 1.5 h, aż ciasto zarumieni się i wyrośnie.
Składniki na cytrynowy syrop:
- 150 g cukru
- sok z 1 cytryny
Sok z cytryny i cukier zagrzać razem w garnku. Powoli podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie syrop.
Gotowe, gorące jeszcze ciasto, polać ciepłym syropem. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz