niedziela, 4 maja 2014

Lemon Drizzle Cake


Tym razem coś dla fanów cytrynowych ciast, nie będziecie zawiedzeni ;-) Lemon Drizzle Cake, czyli po prostu ,, ciasto cytrynowa mżawka", jest wilgotne, słodkie i co najważniejsze mocno cytrynowe. Ciasto jest trochę podobne do polskiej babki, jednak jest znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Jest tak pyszne, że u mnie dosłownie znikło z talerza w oka mgnieniu!


Składniki:

  • 225 g masła
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 230 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Nagrzać piekarnik do 160°C.

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

Cukier wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, nadal miksując. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z cytryny, zmiksować.

Okrągłą formę o średnicy 21 cm nasmarować masłem. Przełożyć masę do formy. Piec przez  ok. 1.5 h, aż ciasto zarumieni się i wyrośnie.

Składniki na cytrynowy syrop:
  • 150 g cukru
  • sok z 1 cytryny
Sok z cytryny i cukier zagrzać razem w garnku. Powoli podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie syrop. 

Gotowe, gorące jeszcze ciasto, polać ciepłym syropem. Zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz