środa, 25 grudnia 2013

Piernik przekładany


Nie zdążyłam w tym roku upiec piernika leżakującego.. Na szczęście jest piernik, który można przygotowywać nawet w Wigilię, ponieważ od razu po upieczeniu jest miękki i nie musi leżakować ;-) Jest aromatyczny i wilgotny. Przygotowuje się go naprawdę szybko, idealny dla spóźnialskich ;-)

Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na przełożenie ciasta:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • pół saszetki galaretki (użyłam cytrynowej)
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.

W oddzielnej dużej misce, miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać miód, mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą oczyszczoną, śmietanę. Ucierać.

Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 26 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 160°C przez ok. 1 h. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić.

Do garnka włożyć powidła, podgrzać i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać galaretkę i wymieszać, ostudzić (nie do końca, żeby nie za mocno stężało).

Wystudzone ciasto przekroić w połowie, posmarować powidłami.

Smacznego ;-)


Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz