środa, 25 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe



Uwielbiam to ciasto :-) Jest bardzo wilgotne, a do jego przygotowania nie potrzeba ani wyszukanych składników, ani dużo czasu. Zawsze się udaje i jest idealne do herbaty lub na podwieczorek. Za przepis bardzo dziękuję cioci Iwonie :-)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki potartej marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować, na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz zmiksować.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wym. 20x30cm. Piec w 180°C przez ok. 1 h. 



2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto, wczoraj je upiekłam i przedwczoraj .. Pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i dobre ciasto na zimową porę. Spróbuję upiec

    OdpowiedzUsuń