Uwielbiam to ciasto :-) Jest bardzo wilgotne, a do jego przygotowania nie potrzeba ani wyszukanych składników, ani dużo czasu. Zawsze się udaje i jest idealne do herbaty lub na podwieczorek. Za przepis bardzo dziękuję cioci Iwonie :-)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki potartej marchewki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować, na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wym. 20x30cm. Piec w 180°C przez ok. 1 h.
Pyszne ciasto, wczoraj je upiekłam i przedwczoraj .. Pycha !!
OdpowiedzUsuńZdrowe i dobre ciasto na zimową porę. Spróbuję upiec
OdpowiedzUsuń