Bardzo smaczne i miękkie oponki, niezwykle proste w przygotowaniu. Idealne na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek ;-)
Składniki na ok. 30 oponek:
- 500 g twarogu półtustego
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 lyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder
- olej
Na stolnicę wysypać mąkę. Twaróg przepuścić przez praskę i dodać do mąki. Następnie dodać resztę składników. Ciasto zagnieść i wyrobić, oprószyć mąką. Odkrawać po mniejszym kawałku ciasta i rozwałkowywać na ciasto o grubości ok. 1-1.5 cm. Wykrawać koła. Po środku każdego koła zrobić dziurkę za pomocą, np. korka od oleju. Wykrojone oponki przełożyć na deskę oprószoną mąką.
Smażyć w gorącym oleju, obracając oponki z dwóch stron. Smażyć aż się zarumienią. Gotowe oponki odsączyć z tłuszczu na bibule.
Chłodne oponki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz