niedziela, 16 lutego 2014

Oponki




Bardzo smaczne i miękkie oponki, niezwykle proste w przygotowaniu. Idealne na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek ;-)

Składniki na ok. 30 oponek:

  • 500 g twarogu półtustego
  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 lyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • olej
Na stolnicę wysypać mąkę. Twaróg przepuścić przez praskę i dodać do mąki. Następnie dodać resztę składników. Ciasto zagnieść i wyrobić, oprószyć mąką. Odkrawać po mniejszym kawałku ciasta i rozwałkowywać na ciasto o grubości ok. 1-1.5 cm. Wykrawać koła. Po środku każdego koła zrobić dziurkę za pomocą, np. korka od oleju. Wykrojone oponki przełożyć na deskę oprószoną mąką. 

Smażyć w gorącym oleju, obracając oponki z dwóch stron. Smażyć aż się zarumienią. Gotowe oponki odsączyć z tłuszczu na bibule.

Chłodne oponki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!

przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony Wielkie Żarcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz